Za šareniji maj

Šareno i proleće su za mene sinonimi. Upravo iz tog razloga je tema ovih majskih preporuka šarenilo. Ono koje prija svim čulima, razbuđuje nas i tera prolećni umor u narednu godinu. Volim otmenost jednostavnosti, ali i šareniš koji oraspoložava. Uostalom, obožavam pijace, to je dovoljan pokazatelj.

Radujem se vašim šarenim preporukama u komentarima, bilo da spadaju u neku od ovih kategorija ili ne. Do tada, evo mojih.

Predstava. Radovala sam se što ću gledati Radovana Vujovića kojeg nikako da intervjuišem, pa sam u Ustanovi kulture Palilula uzela karte za predstavu Rucante. Drečavi, fluoroscentni kostimi smeštali su srednjovekovnu priču u moderno doba. Da je malo kraća, bila bi zanimljivija; pred kraj se gubi nit i ulazi se u besmisao.
Film. Animirani film ovoga puta, ali to ne znači da je (samo) za decu. Po autorima filma Inside out, pokreće nas pet emocija – radost, tuga, bes, strah i gađenje. Oni su ih oblikovali u simpatične čovečuljke, a mi imamo priliku da uživamo u najzanimljivijem crtanom filmu u poslednjih nekoliko godina.
Knjiga. Kabare, Lili Prajor. Kupila sam je na prošlogodišnjem Sajmu knjiga; čitala na putu do posla i u povratku. Na koricama je pisalo roman-zagonetka, tako da vam ja neću reći rešenje – zavirite i pronađite ga sami.
Zvuk. Evrovizija, razume se. Nema šarenije muzičke tradicije koja obeležava maj.
Ukus. Indijska hrana spaja uživanje oka i jezika; raznobojna je i spaja najrazličitije ukuse. Nisam probala mnogo toga, ali ono što me je najviše oduševilo su sosići koji su bili servirani uz hlepčiće koje smo poručili. Bilo ih je četiri; zeleni od pavlake i nane, ćilibarski od kandiranog voća, ljuti crveni i narandžasti od kajsije i manga. Pamtim ih i tri godine od obroka. Ima li bolje preporuke?
Mesto. Upoznavanje Filipa sa bloga Na peronu 17 odigrao se upravo u Vili Maska. Imali su Teekanne čaj, što uvek cenim. Tako sam i otkrila svoj omiljeni, ljubičasti čaj – Granny’s finest. Iskreno, isprva mi je sprat na kojem smo sedeli delovao pretrpano, ali sam onda osetila draž antivitetnog nameštaja, novina umesto tapeta, starinskih lampi i disko kugli. Pozdrav za Fiću i još jednom hvala za najlepši poziv na čaj koji sam ikada dobila.
Internet mesto. Uvek me oraspoloži i opusti poseta sajta weheartit.com. Služi za prikupljanje inspirativnih slika. U mom slučaju, one su uglavnom melanholične, ali vam svejedno dajem link mog profila: kliknite ovde ako želite da vidite šta ja ne želim da zaboravim.
5
foto-čarobnica: Maja Zorić

5 thoughts on “Za šareniji maj

Постави коментар