Postcrossing avantura

Obožavam razglednice. One su za mene mali portal u nečiji doživljaj potpuno drugog sveta i opipljiv dokaz da neko misli na mene. Neminovno je ulepšavanje dana kada stignu u moje sanduče. Volim i da otkrivam detalje o stranim kulturama, da neprestano učim nešto novo.

Postcrossing je sajt koji mi je pomogao u negovanju ovih ljubavi. Funkcioniše tako što dobijete adrese neznanaca širom sveta kojima pošaljete razglednice, a, čim oni registruju da su razglednicu primili, na vašu adresu kreću razglednice nekih novih nepoznatih ljudi. Sajt je baš lak za snalaženje, ali me slobodno možete pitati sve što vam ne bude jasno, ako rešite da se pridružite družini koja i dalje viri u prave poštanske sandučiće, a ne samo elektronske.

Još par informacija:

  • Kada pišete svoju adresu na profilu, morate staviti i PAK (poštanski adresni kod). Možete pronaći svoj na sajtu Pošte.
  • Potrudite se da što detaljnije popunite svoj profil, da biste dobili razglednice koje vam se dopadaju.
  • Pročitajte informacije sa profila onih čiju adresu dobijete i izađite im u susret koliko god možete, što u vezi sa slikom na razglednici, što u vezi sa pratećim tekstom. Ja uvek prevedem svoje redove na srpski (naravno, na ćirilicu), u nadi da ću nekoga zainteresovati za naš jezik. Mada, u prvih desetak razglednica koje sam poslala, dve su išle za Rusiju, a jedna devojci srpskog porekla u Americi – znam da se makar njima dopalo. Neki i sami traže da pišete i na svom jeziku.
  • Ako želite da šaljete u što raznovrsnije države, pošaljite više razglednica odjednom – tako se države neće ponavljati. U početku možete poslati 5 razglednica u jednom mahu; taj broj se povećava, u skladu sa rastom poslatih razglednica.
  • Slanje jedne razglednice van Srbije košta 60 RSD (4 RSD se dodaje za slanje avionom u Evropi, a 7 RSD za ostale kontinente).
  • Ako ne znate gde možete kupiti razglednice u vašem gradu, uvek ih možete naručiti na Kupindu.

Na kraju godine ću podeliti sa vama razglednice koje su mi pristizale. Ako ste nestrpljivi, uvek ih možete videti na mom instagramu. Javite ako se pridružite ovoj divnoj akciji!

Advertisements