Važno je da komad koji nosim govori mojim jezikom

Neki smatraju da se sa stilom rađa. Ja, pak, mislim da se stil ipak gradi, menja i evoluira i skladu sa promenama koje se dešavaju u našem životu i samoj ličnosti. Ali, kako stvoriti svoj stil?

Velika mi je čast što o ovoj temi mogu da razgovaram sa tri sjajne sagovonice, koje nisu posvećene samo modi. Branislava Antović stoji iza bloga Brana’s Divine World, koji je godinama prerastao u pravi onlajn magazin posvećen kulturi i lepoti. Crteži Maje Milocanovich pulsiraju divnom ženskom energijom, a u njenim fotografijama i snimcima može se osetiti suštinska lepota življenja. Marija Krsmanović, koja drži radionice „Od nereda do reda u garderoberu“ i pomaže da odeća koju nosimo govori umesto nas, a po struci je dizajner enterijera. O njihovom stilu sama zaključi iz narednih redova.

  1. Kako bi opisala svoj stil?

Branislava Antović: Rizikujem da postanem dosadna usled česte upotrebe fraze ’’pomerena klasika’’, ali ta sintagma zaista najbolje opisuje modni stil kojeg se već godinama držim. Uvek ću biti verna klasičnim komadima, ali isto tako uvek ću birati upečatljive detalje kojima ću te komade i celokupnu kombinaciju ’’pomeriti’’ u smeru koji meni najviše prija i odgovara.

Maja Milocanovich: Nemam neku posebnu definiciju. Opušten, chic, volim se poigrati s odjećom… Zavisi od raspoloženja. Nekad sam zaigrana kao mali dečkić, a nekad volim izgledati baš ženstveno u stilu nekih talijanskih kućanica. Obožavam 90-e, prirodan izgled, ne osjećati se presputano sa modnim izborima.

2. Kako prilagoditi stil sebi i svojoj ličnosti?

Marija Krsmanović: Najjednostavniji način je da osluškujemo sebe svoje potrebe i lične anfinitete. Samo na taj način može da se izgradi stil. Stil se ne prilagođava, on se stvara.

3. Kad i kako si počela da se interesuješ za modu?

B. A.: Postoji jedna zanimljiva epizoda iz mog najranijeg detinjstva koja može biti simpatičan I donekle realan odgovor na ovo pitanje. Imala sam nešto više od godinu dana kada mi je tata kupio žuti džemper slovenačkog brenda Mura. Svoje prve samostalne korake napravila sam upravo pokušavajući da dođem do tog džemperića položenog na dvosedu naše dnevne sobe. Dakle, reklo bi se da je interesovanje za modu i obraćanje pažnje na oblačenje stiglo zajedno sa nekim drugim nasleđenim osobinama. Ako uzmem u obzir činjenicu da su i moji roditelji, posebno mama, oduvek voleli da se lepo obuku i da je moja mama oduvek gajila vrlo zanimljiv stil, zaista sam ubeđena da sam je ljubav prema modi delom nasleđena a delom dodatno sa godinama usađena.

M. M.: Oduvijek sam voljela modu, bila je dio mog odrastanja. Voljela sam se oblačiti u mamine haljine, vadila njen nakit iz škrinjice čim bi otišla na posao (:)), listala modne časopise i rezala najdraže slike i lijepila ih u svoje modne bilježnice, kojih sam ispunila toliko da im ni sama ne znam broj. Kao malo starija sam čak štedila na marendama da bi skupila tih ludih 80 kuna za francuski Vogue. 🙂 Vjerojatno i zato što sam kreativac i esteta po prirodi, moda mi je bitna i predstavlja način da se izrazim bez da išta kažem. Smatram da puno govori o ljudima i njihovim željama i strastima.

4. Koliko je važno praćenje aktuelnih trendova pri formiranju stila?

B. A.: Mislim da trendovi nemaju ili makar ne bi trebalo da imaju mnogo veze sa formiranjem stila. Makar ne u početku. Njega bi trebalo izgraditi nezvisno od bilo čega, uzimajući u obzir jedino sopstvene karakterne osobine i estetsku koja vam je bliska. I to bi trebalo da bude spontan proces bez forsiranja. Trendovi stižu tek kasnije, onda kada ste već sigurni u ono što vaš stil podrazumeva. Tada se možete igrati trendovima i dodavati ih tek toliko da osveže vaš stil. Onog trenutka kada trendovi ovladaju vašim garderoberom i pojavom, vaš stil nestaje. Takvog sam makar ja stava. Ne mora da znači da sam u pravu, ali ovo jeste filozofija kojom se ja vodim.

M. M.: Nije uopće, ako mene pitate. 🙂 Mislim da je bitnije, kao i u većini stvari o kojima učimo, da se upoznamo sa povijesti i klasikom, nego da gledamo što je danas in. Ionako se sve ponavlja, i današnji trend je samo kopija i verzija nečega sto je vec bilo u modi prije 10, 20, 30 godina. Lijepo je popratiti neke trendove ako ste se baš nasli u njima, čisto da se doda neka svježina… Ali, meni osobno ne znače puno. Ja sam ionako zapela u nekim 90-ima, to mi je vjerojatno najjači utjecaj bio.

M. K. : Po načinu na koji radim sa ženama apsolutno je nebitan. Praćenje trenda nije važno ako osoba teži da ostvari svoj karakter kroz komade koje nosi. Neke osobe su primorane da prate trendove zbog posla kojim se bave, a neke pak nisu. Smatram da trend nije važan koliko je važno da komad koji nosim govori mojim jezikom.

brana
iz arhive Branislave Antović (kao i naslovna fotografija)

5. Kojim svojim modnim eksperimentima se danas smeješ?

B. A.: Moram priznati da nisam previše kritički nastrojena prema svojim ranijim modnim odlukama. Nekako sam uvek to bila ja, čak i kada sam grešila, a bilo je takvih momenata koliko želite. Ipak, i te greške su uticale na izgradnju mog današnjeg stila i sa ove distance su mi krajnje simpatične tako da ih se ne stidim. A svaka mi izazove osmeh jer sva ta modna poigravanja sa sobom nose i pregršt lepih uspomena.

M. M.: Ima ih dosta, ali kosa mi se diže na glavi od pomisli na zeleni ili ružičasti remen + torba i cipele u istoj boji. 😀 Isto tako, imala sam Avril Lavigne fazu, kad sam nosila kravate preko obicče majice i stvarno mi se tek nedavno prestalo plakati od toga, haha.  Sad mi je samo slatko i smješno. 🙂

Ponekad mi je neki outfit od prošlog tjedna već užasan.

6. Može li odeća da govori umesto nas i treba li je koristiti u te svrhe?

M. K. : Da, naravno. Odeća puno govori o osobi. Čini mi se da mnogi to ne shvataju. U radu sa ženama to je upravo jedna od tema kojom se bavim. Kako izraziti svoju ličnost kroz svoj garderober?

7. Koje su najveće greške u kombinovanju boja ili materijala?

B. A.: Ne volim modna pravila i strogo poštovanje istih. Sve se može uklopiti ako smo dovoljno vični i kreativni. Dakle, ne volim ’’Ne, nikako’’ momente u modi, a bome ni u životu. Posebno što ovo prvo nikako ne treba shvatati previše ozbiljno.

M. M.: Nema grešaka. Moda je samo igra, i ako „pogriješimo“, i dalje može biti zabavno. Ja se stvarno ne držim ničega. Volim i plavo na crno, i jeans jaknu sa jeans hlačama, i eto i rozo i crveno, koje je sad i čak trendy, a svi su se uvijek zgražali na tu kombinaciju. Ako se dobro osjećate u tome – nema greške. 🙂

M. K. : Nema tu mnogo grešaka, rekla bih da postoji samo kombinacija koju neko može, a neko ne može da iznese. Na primer ne volim kada se teški materijali kombinuju sa laganim.

maja
iz arhive Maje Milocanovich

8. Šta neočekivano dobro ide zajedno?

B. A.: Slameni šešir i kišni mantil, na primer 😀 Upravo na sebi imam takvu kombinaciju jer sam na putu ka toplijoj destinaciji gde je trenutno kišovito i hladno, ali se već sledećih dana očekuje toplije vreme tako da će mi u samo par dana biti potreban i kišni mantil, ali i slameni šešir. Radi ekonomičnog pakovanja spojila sam ova dva komada i znate šta: prezadovoljna sam rezultatom. Dakle, nikad ne reci nikad. Posebno u modi.

M. M.: Ja jako volim tenisice na haljine ili suknje, bundu na trenirku, bijelu običnu majicu na odijelo… U biti, svi takvi kontrasti su mi zapravo najdraži!

M. K. : Neočekivano dobro ide kada su ličnost i garderoba u skladu. Najbolja kombinacija je ona u kojoj osoba u potpunosti uspe da izrazi svoj karakter i osećanje kroz komade koje kombinuje.

9. Imaš li neko pravilo za uklapanje modnih dodataka?

B. A.: Iako zaista ne volim modna pravila ipak se držim jednog: izbegavam krupne i upečatljive minđuše u kombinaciji sa krupnim i upadljivim ogrlicama. Ne kažem da se i to ne može ’’izvući’’ ali u mom slučaju takav spoj uglavnom ne uspava.

M. M.: Što sam starija, sve manje nosim nakit, uporno sve nosim u dvije torbe koje su na izmaku snaga… Jedino me cipele sada zanimaju više nego ikad. Nemam neko pravilo, ali ja se znam jako brzo zanijeti i pretjerati, pa se obično držim one – prije nego izađeš iz kuće, skini jedan komad. Jednostavno je uvijek bolje. 🙂

M. K. : Za mene postoji samo jedno pravilo “nema pravila”.

10. Koje komade svaka žena od stila treba da ima u svom ormanu?

B. A.: Već godinama moj odgovor na ovo pitanje je isti: bela košulja, crne salonke, trenč i dobar džins.

M. M.: Ne volim nikada reći da netko nešto „mora“ imati. Ono što je meni ključni komad, netko možda ne bi nosio ni pod razno. Netko mora imati malu crnu haljinicu, a ja, eto, nemam nijednu. 🙂 Mislim da je najbitnije definirati i poznavati svoj stil, svoje tijelo i u čemu dobro izgledamo, i puniti ormar sa tim komadima, koji su naši i posebni.

Ali ako baš nešto moram spomenuti, ja od kad znam za sebe moram imati nekoliko bijelih košulja, to mi je neki komad koji možeš uklopiti u svaki stil, a uvijek izgleda svježe.

M. K. : Žena zna koji je to komad bez kojeg ona ne može. Ukoliko to nije otkrila moj zadatak je da joj pomognem da spozna. Za jedu osobu je to klasi komad, za drugu nešto šik. Ne postoji univerzalno rešenje, postoji samo pravi komad za svakog posebno.

11. Gde pronalaziš inspiraciju za svoje modne kombinacije?

B. A.: Ona je nekako uvek tu oko mene. Ume i da izda, razume se, ali tada se držim proverenih varijanti i kriza se prevaziđe. Najveća inspiracija su mi sami komadi, posebno oni zahtevniji za kombinovanje. Oni uglavnom daju najefektnije rezultate jer se oko njih malo više pomučim, ali tada i izvučem iz sebe ono najbolje.

M. M.: Obično iz nekog filma, knjige, iz palete boja koju sam negdje ugledala, iz nekog dana koji je sunčan i pun zrikavaca, nepoznatih žena koje doputuju iz daleka u moj grad ljeti… I naravno – na pinterestu. 😀

M. K. : Inspiraciju pronalazim u sebi. Pratim svoje promene i na taj način dolazim do inspiracije i dobitnih kombinacija. Takođe me inspirišu emocije, od trenutnog emotivnog stanja zavisi koju ću kombinaciju odabrati.

12. Inspirišeš mnoge. Ko su tvoji uzori?

B. A.: Nemam uzore, ali divim se svim ženama koje uspevaju da kroz svoj modni stil ujedno pokažu i svoju snagu, neustrašivost i želju da kažu ’’Ne’’ ustaljenom i nametnutom.

M. M.: Joj hvala puno. 😀 ❤

Moja najveća inspiracija su kreativci, glazbenici i slikari, ljudi koji me inspiraraju više načinom na koji žive život nego možda baš nekim određenim outfitom. Mnoge moje slike, a i outfiti su inspirani muzikom koju slušam. Tako da su mi neke najveće inspiracije Solange, Sza, J. Cole, Frank Ocean, stare francuske šansone, Diane Von Furstenberg, Aurora James i još nekoliko uspješnih, predivnih žena. Ali eto, ovo su samo neki. 🙂

M. K. : Biću iskrena – nemam neke uzore postoje osobe čiji rad poštujem i cenim. Volim osobe koje su autentične i svoje. Takva osoba uvek privuče moju pažnju. Ako moram da kažem, za mene su to legendarna Koko Šanel i Iris Apfel, Roksanda i Izabela Marant su moji favoriti.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s