Kuhinjska azbuka: A kao anis

Ako si nekada bila u Grčkoj, verovatno si probala uzo. Reč je o aromatičnom alkoholnom piću koje bi se naizgled moglo pomešati sa votkom ili tekilom. No, kada se u čašu doda led, uzo će postati mlečnobeo. Njegov mentolasti ukus se, takođe, ne može porediti sa drugim pićima. Zašto pišem o uzu? Zato što je to rakija od biljke koja je današnja tema – anisa.

Prvo da razgraničimo – zvezdasti anis nije vrsta anisa i, za razliku od onog „pravog“ koji raste na Mediteranu, uzgaja se u Kini. No, zbog sličnog mirisa i ukusa, često se poistovećuju. Reč je o izrazito prijatnom ukusu i mirisu, slatkastom i osvežavajućem u isti mah. Zvezdasti anis poseduje i ljutkastu aromu.

Ovu biljku su prvi upotrebljavali drevni Egipćani. Stari Grci su ga koristili pri spravljanju vina, a Rimljani upoznali Evropu sa njim. Danas se na našem kontinentu koristi u kolačima i kompotima, voćnim salatama i marmeladama, paštetama i hlebovima. Na Bliskom istoku je čest sastojak supa i gulaša. Indusi, pak, anis dodaju mesu, dok je kod Kineza jedan od sastojaka čuvene mešavine pet začina (uz cimet, beli luk, komorač i sečuanski biber ili đumbir).

Anisom možeš začiniti i sutlijaš, dobro ide uz korenasto povrće, praziluk i bundevu, ali i šljive, citruse i kruške. Ja sam, ne znajući sve ovo, rešila da ga pripremim na azijski način i tako skuvala najukusnije sočivo do sada. Delim recept sa tobom.

NAJUKUSNIJE SOČIVO NA SVETU

Sastojci:

  • anis
  • biber u zrnu
  • krompir
  • lovorov list
  • mast
  • svinjetina
  • so
  • sočivo
  • celer
  • crni luk
  • šargarepa

Priprema:

  1. Nalij sočivo vodom – što je duže potopljeno, brže će se kasnije skuvati.
  2. Očisti i iseci na komade krompir, crni luk, celer i šaragarepu. Dodaj biber u zrnu i lovorov list i skuvaj ih u dosta vode.
  3. Meso iseci na kocke i začini solju i anisom.
  4. Očisti i na kockice iseci crni luk. Prži ga na masti dok ne postane staklast, a onda proprži i meso u istoj šerpi.
  5. Isperi sočivo i dodaj ga mesu. Nalij vodom u kojoj se kuvalo povrće. Ubaci i šargarepe iz povrtnog bujona i kuvaj dok sočivo ne omekša.
  6. Ako dodaš više supe, dobićeš čorbu. Ako dodaš manje, spremićeš varivo.
  7. Jedi dok je toplo. Kašikom.
Advertisements

4 thoughts on “Kuhinjska azbuka: A kao anis

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s