Voli me u Parizu

Dan zaljubljenih je praznik o kojem ljudi imaju veoma oprečna mišljenja. Romantici ga veličaju ako su u vezi ili tuguju ako ga provode sami. Cinici ga omalovažavaju. Nađu se i oni koji istaknu da je u pitanju katolički praznik, pa bi pravoslavci trebalo da ga ignorišu ili bar nazdrave čašom dobrog vina, u ime Svetog Trifuna. Ja Dan zaljubljenih, pak, posmatram kao čist instrument kapitalističkog konzumerizma – kupuj poklone da bi pokazao da voliš. Ljudima se najlakše manipuliše ako se upotrebe emocije, a ima li jačeg sinonima za emociju od ljubavi? No, ipak ne mogu poreći da su mi, samo zbog ovog dana, prva asocijacija na februar roza boja i srca. Baš zato moram da pišem o zaljubljivanju. A gde smestiti ovu temu, ako ne u prestonicu romantike i klišea (što su, složićeš se, dva kraja istog novčića).

Kažu da u Pariz ne treba ići ako nisi zaljubljen. Lažu. Sasvim je dovoljno što ćeš se zaljubiti u sam taj grad, njegove ljupke detalje i opojnu atmosferu. Toliko je muzeja koje treba obići, slatkiša koje treba probati, suvenira koje treba kupiti! U ovom gradu ti ni samoj neće biti dosadno; čak, odsustvo društva nećeš ni primetiti. Bićeš potpuno zaokupljena mislima i utiscima. I ne treba da čudi što je Pariz vekovima omiljen grad umetnika, kulinarskih i modnih gurua. On oduvek inspiriše. S razlogom je uobražen

No, nije na odmet biti zaljubljen u Parizu. Tada on postaje vaš, a vi njegovi. Nema tu nikakvog klišea; znaćeš to ako ti se desi. Sve vrste ljubavi su dobrodošle; nove, stare, vaskrsle, one na samrti. Pariz ne postavlja pitanja. On razume.

U prepunim avenijama videćeš samo njega, a Jelisejska polja će svetlucati dok te drži za ruku. Ili je to sjaj u tvojim očima? Šetnja po keju reke nikad neće biti romantičnija. No, neće razočarati ni pogled na Senu sa nekog od brojnih mostova koji je presecaju, baš onako kako tebe preseče kada se približi da bi ti dahom dotakao uvo. Ni gužva u metrou vam neće smetati dok se ljubite. Francuski, naravno. Preskakaćete uobičajene turističke lokacije i smejati se u parkovima punim peska. Najlepše će vam biti tamo gde su se Nino i Amelija jurili. Na malim trgovima smanjivaće se tvoj strah da je sve ovo samo iluzija, da će magija Pariza izvetriti kada se vratite u svakodnevicu. Ne brini – neće. Postaće mali ugrušak u tvojoj desnoj komori, tek da ti ponekad srce preskoči.

Nema lepše scenografije za ljubavnu priču. Zato mi obećaj da ćeš se u Parizu prepustiti i podleći njegovoj magiji. Duguješ sebi makar jednu ljubavnu avanturu, preslikanu iz crno-belog filma.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s