Kuhinjska azbuka: A kao ananas

Prva asocijacija na ovu tropsku voćku mi je jedna motivaciona poruka: „Budi kao ananas: stoj uspravno, nosi krunu i budi slatka iznutra“. Druga je kraljevski tretman koji je ovo voće nekada imalo – donosilo se kao poklon poglavarima država, a samo odabrani gosti su mogli da uživaju u njihovoj slasti. Treća je prošlo leto.

Često smo kupovali i jeli ananas. Pronalazili smo ga u većim supermarketima, ali sam viđala gajbice ovog voća i u manjim beogradskim piljarama. Naučila sam da ga brzo očistim i eksperimentisala sa njegovim ukusom u slatkim i slanim receptima. Ananas karakteriše izrazito sočna i blago žilava struktura, slatkoća i meso žute boje. Njegovo ime je poteklo od indijske reči anana, čije je značenje dobra biljka.

ananas moji mali svetovi
Njegovo veličanstvo, ananas. (fotografišeM)

Ako ananas ima smeđu koru, lišće koje zdravo izgleda i na dnu miriše slatko, kupi ga. Lako ćeš ga očistiti – odseci mu krunu od lišća, a telo podeli na kriške ili izreži na kolutove. Plod je težak između jednog i dva kilograma. Mnogo je zdravije, a i jeftinije, kupiti ceo plod, nego konzervisane kolutove ili komadiće ananasa. Može se naći i u prodavnicama zdrave hrane, u kandiranom obliku.

Sok ananasa se može piti svež ili koristiti kao marinada za meso. Osim u kolačima i koktelima, ovo voće se može naći i u slanim jela; na primer, glavni je sastojak havajske pice. No, za predstavljanje ove namirnice odabrala sam nešto tradicionalniji recept.

PINJA KOLADA MILKŠEJK

Sastojci:

  • ananas
  • jogurt
  • mleko
  • pavlaka
  • rum šećer i/ili vanilin šećer (ili esencije ruma/vanile)
  • šećer
pinja kolada milkšejk - moji mali svetovi blog - kuhinjska azbuka ananas recept
Pinja kolada mmmilkšejk (fotografišeM)

Priprema:

  1. Očistiti ananas, iseći ga na sitnije komade i štapnim mikserom ili blenderom pretvoriti u gusti sok.
  2. Dodati mlečne proizvode u zavisnosti od ukusa (mleko će zasladiti piće, pavlaka povećati gustinu).
  3. Dodati šećer po ukusu.
  4. Promiksati sve zajedno.
  5. Servirati u lepoj čaši ili šolji.
  6. Ako je baš toplo, dodati koju kocku leda.
  7. Pustiti latino muziku i pijuckati zamišljajući da si na nekoj divnoj, dalekoj obali.
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s