RasteM u narednoj godini

2017. godina je za mene bila feniksovska. Veći deo iste sam provela u batrganju po pepelu, pokušavajući da se ponovo rodim, nakon sagorevanja u prethodnoj godini. Nije bilo lako, ali ne mogu reći da nije vredelo. Naučila sam važnu lekciju: dok ne rešiš da ti bude bolje, to se neće desiti. Otkrila sam i da sam mnogo jača nego što sam mislila.

Opširnija priča o mojoj sivoj godini čekaće te u newsletter-u, pa se prijavi ovde ako želiš da je pročitaš (ako si već na staroj newsletter listi, automatski će ti stići mejl). Naredne godine će newsletter-i koje šaljem biti ličniji; ako želiš da čitaš o lekcijama kojima me život uči i stvarima koje (ne) volim, prijavi se.

Kada je o blogu reč, imala sam veoma šarenu godinu. Uvek je tako kada se uključe ljudi, a isključi potpuna kontrola koju imaš kada radiš sama. Imala sam mnogo divnih saradnji, ali i one koje su mi ostavile gorak osećaj. Sprovela sam par projekata sa drugim blogerkama, doživela i prijatna i neugodna iznenađenja. Takav je život, zar ne – mora se uspostaviti balans.

Volim da idem u skladu sa imenom svog bloga i pišem o onome što čini moje male svetove. Doduše, sa određene vremenske distance, kada mi se slegnu utisci i prikupim iskustvo. Tako sam pisala o savetima za studente i stvaranju zdravih navika. Važna tema mog bloga postao je minimalizam i jako mi je drago što su mi se čitateljke javljale kada su im moji tekstovi pomogli da rasterete svoje živote.

Kako više od godinu dana živim sa dečkom, u narednoj godini možeš očekivati tekstove o samostalnom životu. Biće i kreativnih recepata i (nadam se) više razglednica sa putovanja. No, centralna tema mog bloga biće projekat RasteM.

Dobila sam ideju o stvaranju ovog projekta nakon čitanja knjige Projekat: SREĆA. Kao Grečen Rubin, autorka knjige, odabrala sam 12 tema kojima želim da se posvetim u narednoj godini. No, učiniću to na malo drugačiji način. Za svaku temu odabraću dnevnu, nedeljnu i mesečnu naviku koju želim da usvojim, ili makar isprobam. Na kraju meseca ću odlučivati da li te navike želim da ubacim u svoju rutinu; u tom slučaju završiće u bullet journal-u. Sastavljaću i spisak od deset jednokratnih stvari koje želim da isprobam u okviru date teme i potruditi se da ih u narednih godinu dana precrtam sa spiska. Naravno, cilj je da budem što uspešnija – pripremila sam tabelu koja će pratiti moj napredak.

Osim preseka stanja, u kojem ću deliti sa tobom moje rezultate i najavu naredne teme, moći ćeš da pročitaš intervju ili tekst o pitanjima koja tog meseca proučavam. Sve teme biće grupisane u četiri oblasti: telo, duša, um i okruženje. Na primeru prve ću ti objasniti kako će projekat izgledati. To je (zdrava) ishrana.

Odlučila sam da na dnevnoj bazi pojedem po porciju svežeg voća i povrća dnevno ( što zimi može biti izazov), na nedeljnoj ću isprobati novi recept, a na mesečnoj – novu namirnicu. Deset dodatnih zadataka možeš videti na stranici mog planera.

RasteM 1 ishrana - moji mali svetovi blog.jpg
Stranica planera za praćenje napretka u projektu RasteM. (potpisujem i fotografiju)

Pozivam te da mi se pridružiš na ovom putu. Verovatno ti neke teme neće leći. Možda će te uplašiti i dužina projekta. No, ne moraš učestvovati svakog meseca, obraditi temu istog meseca kao ja, niti negovati iste navike. Prilagodi projekat sebi i slobodno mi pošalji poruku na instagramu, fejsbuku ili mi se obrati putem mejla moji.mali.svetovi@gmail.com, ako budeš imala neku nedoumicu ili te tema meseca bude mučila.

Ne treba se porediti sa drugim ljudima, već sa jučerašnjom sobom. Ja biram da rasteM. A ti?

9 thoughts on “RasteM u narednoj godini

  1. Moja podrška i interesovanje za novi koncept bloga i teme su ti zagarantovani, Miljana!:)
    Želim timnogo uspeha i radosti u nastupajućoj godini, odmori se tokom praznika, pa u nove pobede.
    Čestitke na neumornosti, entuzijazmu i pedantno, brižljivo vođenoj stranici. Hvala i za savete, s obzirom da će i meni od 1. januara biti novi početak (povratak kući, lečenje) nakon perioda nekih promašenih odluka i mnogo razočarenja – verujem da će mi koristiti svaki motivišući tekst!:)

    Свиђа се 1 person

Постави коментар