Šta je bullet journal i kako možeš napraviti svoj

Pre par meseci sam pisala zašto je bolje praviti sopstveni planer. Spomenula sam i da poslednjih pola godine svoje obaveze planiram u bullet journal-u. Ali, šta je to BuJo i kako da znaš da li će i tebi odgovarati?

Bullet journal je kombinacija dnevnika i planera. Postoji originalni sistem notiranja obaveza, ali kako ga ja ne koristim, pogledaj više o njemu na ovom linku. Suština je da sama napraviš planer koji će odgovarati tvom životnom stilu i navikama. Na instagramu, pinterestu i youtube-u postoji ogromna, šarena i kreativna zajednica ljudi koji obožavaju da ukrašavaju svoje planere i inspirišu jedni druge. Tamo možeš potražiti ideje.

Važno je znati da u ovom tipu planera, tj. dnevnika, nema pravila. Možeš koristiti koju god svesku hoćeš, ukrašavati je na način koji ti najviše odgovara i koristiti samo stranice koje su ti potrebne. Ipak, postoji par detalja, koje bih morala da spomenem.

  • Poželjno je da odabereš svesku manjeg formata, kako bi mogla da je nosiš sa sobom.
  • Kada je reč o ukrašavanju, osim boja u svim oblicima, često se koriste washi trake, lepe se fotografije i slike iz novina, ali se propagira i minimalistički dizajn, bez crteža i preteranog šarenila.
  • Nemoj iscrtavati mesece unapred – prepusti se trenutnoj inspiraciji. Takođe, nikad ne znaš da li će ti način iscrtavanja mesečnog plana obaveza odgovarati ili ćeš želeti da isprobaš nešto drugo. Nećeš ni uvek imati iste obaveze.

Pokazaću ti prvih tridesetak stranica svog planera za narednu godinu. Kao što ćeš videti, nisam previše crtala – koristim dosta hemijski u boji, pa mislim da bi bilo prešareno kada bih ubacivala i crteže. Neke su popunjene više, a neke manje, ali biće dovoljno da ti posluži kao objašnjenje i inspiracija, ako poželiš da svoje obaveze organizuješ na ovaj način.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

Ideje za godišnje stranice

0 Legenda: U legendi sam odabrala boje koje će mi pomoći da obaveze preglednije zabeležim.

1 2018: Uvodnu stranicu nisam previše ukrašavala; rešila sam da vremenom docrtavam detalje koje čine moju godinu.

2-3 Sadržaj: Stranica koja će olakšati snalaženje u planeru. Možda je dosadno notirati strane, ali bi mnogo više vremena otišlo na beskrajno listanje u potrazi za onim što tražiš.

4-7 Godišnji podsetnik: Beleženje važnih datuma. Početkom meseca se zaviri ovde, pa se ono što je zabeleženo prepiše u mesečni pregled obaveza.

8-9 18 stvari za ostvariti u 2018-oj godini: Ovde će se naći moja mala lista želja, ciljeva i snova za narednu godinu. Zabeležila sam jednu – sa pisanjem ostalih ću sačekati novogodišnje jutro.

10-11 Godišnji pregled troškova: Dok na mesečnom nivou beležim detaljnije na šta moj novac odlazi i odakle dolazi, na ovoj stranici će biti samo zbirni prikaz prihoda i rashoda. Ok, i mali grafik koji ću na kraju godine nacrtati. Ne osuđuj me, ipak sam ekonomista.

12 Društvene mreže: Stranica za beleženje napretka mojih društvenih mreža u toku godine. Razmišljam da uvedem još jednu – pogodi koja će biti!

13 Projekti u toku: Imam mnogo projekata i nemam pojma kada ću uspeti da ih privedem kraju. Ali, znam recept: radi jedan po jedan. Nadam se da će se do kraja godine ovde naći dosta precrtanih stavki.

14-15 Oskarovci: Kao što možda znaš, pokušavam da svake godine odgledam tekuće dobitnike Oskara i filmove koji su ovu nagradu dobijali u vremenskom periodu od 5 godina. Ovde je spisak filmova čije me gledanje čeka ove godine, dok na ovom linku možeš pronaći spisak već odgledanih filmova.

16 Sređivanje bloga: Da li ću ikada prestati da preuređujem blog i zašto ne? Ova stranica je posvećena planiranju i sprovođenju promena na blogu.

31 Završi-sve dan: Ovo je jedan od noviteta u mom planiranju i organizovanju. Jedan dan u nedelji posvetim sređivanju nezavršenih obaveza na blogu, sredim ono što je potrebno u kući i isplaniram narednu nedelju. Takođe, priredim sebi mali ritual ulepšavanja i odgledam jedan od filmova sa liste. Primetila sam da je mnogo lakše uraditi ovako, nego žonglirati svakog dana sa milion obaveza.

Ideje za mesečne stranice

17 Mesečna uvodna stranica: Za temu prvog meseca, odabrala sam zvezde. Otud je na uvodnoj stranici velika zvezda padalica. Takođe, zvezdani detalji se nalaze na gotovo svakoj januarskoj stranici. Dugo nisam crtala, ali jedva čekam da se vratim ovom dragom hobiju, za šta će mi ukrašavanje planera biti sjajan izgovor.

18 Mesečno stanje uma, tela i duha: Na kraju meseca ću beležiti pozitivne i negativne promene u ovim aspektima.

19 Mesečni pregled obaveza: U mesečni pregled unose se važni datumi iz godišnjeg pregleda obaveza. Takođe, odavde se datumi prenose u nedeljne preglede. Na dnu stranice ostavila sam prostor za obaveze koje me čekaju narednog meseca, npr. nešto što je planirano za januar, ali će ipak morati da se završi u februaru.

20 Ciljevi i raspoloženje: Osim tematskih stihova Mike Antića i malog kalendara, na ovoj stranici nalazi se prostor za ciljeve koje ću sebi postaviti u januaru. U skladu sa temom, za beleženje raspoloženja iscrtala sam zvezde povezane u sazvežđa. Inače, samo beleženje je prilično jednostavno – odabrala sam boju za svako raspoloženje koje želim da pratim i njome ću popuniti zvezdu sa tekućim datumom.

21 Praćenje obaveza: Jedna od mojih omiljenih stranica. Zapišem navike na kojima želim da radim na dnevnom nivou i stavim plusić ako sam u tome uspela. Moj planer je nešto manji, pa sam morala da se snalazim, ali u svesku A5 formata, na kockice, ovaj pregled taman staje.

22 Troškovi: Jako važna stranica. Beležim datum, iznos i opis svojih transakcija, kao i to da li su izvršene kešom ili karticom.

23 Planiranje obroka: Volim planiranje obroka na nedeljnom nivou, zato što olakšava organizaciju u vezi sa kuvanjem i nabavkom namirnica. No, nisam još osmislila kako će izgledati.

24-28 Nedeljni pregled obaveza: Ovde se prenose obaveze iz mesečnog Za prvu nedelju sam odabrala prilično jednostavan prikaz nedeljnih obaveza; ako mi bude odgovarao,

29 Mesec u slikama: Mnogo sam volela ilustrovani dnevnik, kada sam svakodnevno crtala asocijacije na dnevne doživljaje. Rešila sam da na ovoj stranici nacrtam ono što obeleži moj mesec.

30 Zvezde meseca: Najupečatljiviji trenuci meseca smestiće se ovde.

Naravno, još mnogo stranica se može ubaciti u planer. One posvećene izražavanju zahvalnosti, beleženju jedne rečenice dnevno ili snova. Ranije sam imala posebnu svesku za sve ovo, pa inspiraciju za stranice možeš potražiti ovde.

Jednom mesečno ću svoj planer prelistavati u okviru instagram priča. Ali, ako želiš da o idejama i temama čitaš i na blogu, obavezno glasaj za tu opciju na ovom linku. A, kako se ti organizuješ? Praviš li svoj bullet journal? 🙂

Advertisements

3 thoughts on “Šta je bullet journal i kako možeš napraviti svoj

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s