Još 30 dana minimalizma

Sa minimalizmom sam se upoznala kad sam počela da se selim. Osetila sam kako me stvari koje posedujem pritiskaju. Kako, zapravo, one poseduju mene.

Oduvek sam gomilala stvari, pogotovo uspomene, pa me je poriv da smanjim svoje kolekcije veoma začudio. Ali, predala sam mu se. Istraživala sam na internetu, počela da prodajem svoje knjige, smanjujem kupovinu odeće i sastavljam izazov 30 dana minimalizma.

Taj izazov se odnosio na minimalizam uma. Raščišćavali smo prostor u glavi zakrčen nepotrebnim viškom informacija, povećavali koncentraciju i bolje se organizovali. No, novi izazov je posvećen onome što se najčešće smatra minimalizmom – fizičkom raščišćavanju prostora.

Dok sam pripremala zadatke, izdvojile su se dve velike grupe u koje je dosta zadataka stalo: kuća i odeća. Spontano je nastala i treća, u kojoj su završile aktivnosti koje se ne mogu svrstati u prve dve. Ako budeš radila svaki treći zadatak, radićeš ih po ovim oblastima. No, preporučujem da ih ipak radiš po rednim brojevima. Manja je šansa da se zasitiš ako stalno mešate oblasti.

30 dana minimalizma 2 - moji mali svetovi blog

Ako želiš PDF verziju zadataka koji čine izazov, sa dodatnim pojašnjenjima i trikovima, možeš je skinuti ovde.

Važno je znati još nešto – ne treba da pobacaš pola ormana samo da bi se nazvala minimalistom. Treba da se otarasiš stvari koje ti više ne prijaju, koje ti samo predstavljaju teret i sprečavaju neke nove, bolje stvari da dođu u tvoj orman, stan i život. Zato se minimalizam i javlja u jeku konzumerizma, kada smo zatrpani mnoštvom gotovo bezvrednih stvari. Kada naiđeš na takav predmet, baci ga ako je neupotrebljiv i prodaj ili pokloni ako je u dobrom stanju.

Osim spiska zadataka i dobre volje, dok radiš izazov, savetujem da uz sebe imaš jednu kesu ili kutiju, kao i papir i olovku. Kesa ili kutija su tu, naravno, za prikupljanje svih stvari koje su ti višak. Olovku i papir upotrebi da zapišeš ako primetiš da ti nešto fali. Na primer, ako si u toku 16-og dana, pri pretresanju elektronike, naišla na slomljeni blender, stavi ga na spisak za kupovinu. Ako planiraš da ga koristiš u budućnosti, naravno.

Budi slobodna da izazov radiš u skladu sa svojim ritmom i obavezama. Ipak, imaj u vidu sledeće: što duže izazov traje, veća je šansa da će stvari ponovo početi da se nagomilavaju. Upravo zato je moja topla preporuka da izazove radiš dan za danom. Kada pročistiš prostor, mnogo lakše ćeš održavati red.

Za razliku od prethodnog izazova, ovaj neću raditi na društvenim mrežama. No, neka te to ne spreči da mi pišeš ako zastaneš na pola puta ili izgubiš podsticaj. Tu sam da ti pomognem da limun pretvoriš u limunadu i proćaskam sa tobom dok je piješ, pre no što se vratiš svojim zadacima. Pronađi me na instagramu, fejsbuku ili mi napiši mejl na moji.mali.svetovi@gmail.com .

Advertisements

5 thoughts on “Još 30 dana minimalizma

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s