Kako se preseliti bez stresa

Selidba, pogotovo kada je praćena prodajom prostora u kojem si provela određeni period života i kupovinom novog, predstavlja popriličan stres. Pri samoj pomisli na sve obaveze koje su uključene u ovaj proces, kao i vreme, energiju i novac koji će zahtevati, mnogima se diže kosa na glavi.

U poslednjih par godina, više puta sam menjala svoje boravište. Prvo sam prešla iz roditeljskog doma u studentski. Godinu dana kasnije, promenila sam studentski dom, a posle još godinu dana, sprat i sobu. Naredne godine sam prešla u stan, a posle par meseci, preselila se u drugi. Dok je selidba iz stana u kojem sam provela prvih dvadeset godina života u privremene sobice u studenstkim domovima bila parcijalna (sa sobom sam nosila samo nešto odeće i knjiga, a većina stvari je ostala kod roditelja), selidbe iz stana u stan obuhvatale su svu pokretnu imovinu koju posedujem. Da, mislim i na nameštaj.

Da bi se se efikasno preselila, važno je da dve stvari imaš na umu: pametno pakovanje i dobru organizaciju. Ako se posvetiš planiranju ovih aktivnosti, garantujem da te neće boleti glava dok traje ovaj radosni deo životnog ciklusa. Dobro, da te neće puno boleti.

Pakovanje

 • Nabavi kutije, najveće kese za smeće, marker, široki selotejp i post-it papiriće. Dodaj i papir i olovku, ako želiš da vodite detaljnu listu gde šta pakuješ.
 • Na svakoj kutiji napiši šta je u njoj i za koju je sobu. Možeš i napisati samo broj kutije, a na papiru zapisati brojeve i šta se u tim kutijama može naći. Takođe, dobro obezbedi lomljive stvari, a preklope kutija ojačaj širokim selotejpom.
 • Odeću pakujte u kese za smeće, direktno iz ormana, sa samim vešalicama. Tako ih jednako lako i brzo možete vratiti u orman.

Najteže je spakovati posuđe, prenositi knjige i raspakovati odeću. Posuđe se jedva slaže u pravilne gomile, knjige su teške kao tuč, a kada budeš videla koliko odeće imaš – postidećeš se. (kako se osloboditi viška odeće)

 • Boce koje sadrže tečnost obavezno stavi u kese.
 • Ovo je idealna prilika da se otarasiš gomile nepotrebnih stvari koje uzalud čuvaš. Oduzeće ti više vremena ako budeš selektovala stvari, umesto da ih samo pakuješ, ali će to na duži rok biti bolje – manje ćeš stvari preseliti. Takođe, smanjićeš zatrpanost svog novog doma. (kako se osloboditi viška knjiga)

Organizacija

 • Napravi spisak mesta na kojima treba da promeniš adresu: lični dokumenti, banka… U Pošti možeš podneti zahtev za preusmerenje eventualnih pisama i pošiljki na novu adresu – plaća se samo 23 RSD, a važi pola godine. (Uvek budi ljubazna prema svom poštaru. Saznaćeš svašta.)
 • Par dana pre selidbe isprazni frižider i zamrzivač. Poslednjih par dana ne kupuj previše hrane – treba otopiti ove uređaje pre prenosa.
 • Izmiri sve obaveze pre no što odeš.
 • Isplaniraj sam čin selidbe. Kada moraš da napustiš stari stan, a kada možeš ući u novi? Da li ćeš imati nečiju pomoć u prenošenju stvari? Ako zoveš firme koje pomažu pri selidbama, ne vodi se samo cenom, već i načinom na koji ljudi razgovaraju sa tobom.
 • Spakuj u jednu torbu sve ono što ti je neophodno za spavanje, gde god da zanoćiš: punjače, četkicu za zube, pidžamu… Značajna stavka u poslednjim/prvim danima u starom/novom mestu.
 • Uvek imaj malo hrane koja vraća energiju i flašicu vode uz sebe.
 • Samo polako. Ubrzo ćeš sve detalje selidbe zaboraviti. Zato, oprosti se od starog mesta kako dolikuje i nazdravi boljim uspomenama kada stigneš u novo.

Koje su tvoje cake za lakšu selidbu? Volela bih da ih čujem – za par meseci me čeka nova.

Advertisements

One thought on “Kako se preseliti bez stresa

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s