Kako se preseliti bez stresa

Selidba, pogotovo kada je praćena prodajom prostora u kojem ste proveli određeni period života i kupovinom novog, predstavlja popriličan stres. Pri samoj pomisli na sve obaveze koje su uključene u ovaj proces, kao i vreme, energiju i novac koji će zahtevati, mnogima se diže kosa na glavi.

U poslednjih par godina, više puta sam menjala svoje boravište. Prvo sam prešla iz roditeljskog doma u studentski. Godinu dana kasnije, promenila sam studentski dom, a posle još godinu dana, sprat i sobu. Naredne godine sam prešla u stan, a posle par meseci, preselila se u drugi. Dok je selidba iz stana u kojem sam provela prvih dvadeset godina života u privremene sobice u studenstkim domovima bila parcijalna (sa sobom sam nosila samo nešto odeće i knjiga, većina stvari je ostala kod roditelja), selidbe iz stana u stan obuhvatale su svu pokretnu imovinu koju posedujem. Da, mislim i na nameštaj.

Da biste se efikasno preselili, važno je da dve stvari imate na umu: pametno pakovanje i dobru organizaciju. Ako se posvetite planiranju ovih aktivnosti, garantujem da vas neće boleti glava dok traje ovaj radosni deo životnog ciklusa. Dobro, da vas neće puno boleti.

Pakovanje

 • Nabavite kutije, najveće kese za smeće, marker, široki selotejp i post-it papiriće. Dodajte i papir i olovku, ako želite da vodite detaljnu listu gde šta pakujete.
 • Na svakoj kutiji napišite šta je u njoj i za koju je sobu. Možete i napisati samo broj kutije, a na papiru zapisati brojeve i šta se u tim kutijama može naći. Takođe, dobro obezbedite lomljive stvari, a preklope kutija ojačajte širokim selotejpom.
 • Odeću pakujte u kese za smeće, direktno iz ormana, sa samim vešalicama. Tako ih jednako lako i brzo možete vratiti u orman.

Najteže je spakovati posuđe, prenositi knjige i raspakovati odeću. Posuđe se jedva slaže u pravilne gomile, knjige su teške kao tuč, a kada budete videli koliko odeće imate – postidećete se.

 • Boce koje sadrže tečnost obavezno stavljajte u kese.
 • Ovo je idealna prilika da se otarasite gomile nepotrebnih stvari koje uzalud čuvate. Oduzeće vam više vremena ako budete selektovali stvari, umesto da ih samo pakujete, ali će to na duži rok biti bolje – manje ćete stvari preseliti. Takođe, smanjićete zatrpanost svog novog doma. (kako se osloboditi viška knjiga)

Organizacija

 • Napravite spisak mesta na kojima treba da promenite adresu: lični dokumenti, banka… U Pošti možete podneti zahtev za preusmerenje eventualnih pisama i pošiljki na novu adresu – plaća se samo 23 dinara, a važi pola godine. (Uvek budite ljubazni prema svom poštaru. Saznaćete svašta.)
 • Par dana pre selidbe ispraznite frižider i zamrzivač. Poslednjih par dana ne kupujte previše hrane – treba otopiti ove uređaje pre prenosa.
 • Izmirite sve obaveze pre no što odete.
 • Isplanirajte sam čin selidbe. Kada morate da napustite stari stan, a kada možete ući u novi? Da li ćete imati nečiju pomoć u prenošenju stvari? Ako zovete firme koje pomažu pri selidbama, ne vodite se samo cenom, već i načinom na koji ljudi razgovaraju sa vama.
 • Spakujte u jednu torbu sve ono što vam je neophodno za spavanje, gde god da zanoćite: punjače, četkicu za zube, pidžamu… Značajna stavka u poslednjim/prvim danima u starom/novom mestu.
 • Uvek imajte malo hrane koja vraća energiju i flašicu vode uz sebe.
 • Samo polako. Ubrzo ćete sve detalje selidbe zaboraviti. Zato, oprostite se od starog mesta kako dolikuje i nazdravite boljim uspomenama kada stignete u novo.

Koje su vaše cake za lakšu selidbu? Volela bih da ih čujem – za par meseci me čeka nova.

Advertisements

One thought on “Kako se preseliti bez stresa

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s