Apsolvent sam – šta sad?

Predavanja na fakultetu su gotova, euforija oko apsolventske ekskurzije i apsolventske večeri se stišala i sada konačno možeš da proćaskaš sa sobom šta se to promenilo otkad si postao apsolvent.

Ne puno toga, osim što sada imaš mnogo više vremena. Kako ćeš ga utrošiti? To je već nešto što ćeš sama odabrati. U nastavku ovog teksta opisala sam faze kroz koje sam kao apsolvent prošla. Verujem da ih svako prolazi, samo je pitanje koliko se u kojoj od njih zadržava.

ODMOR

Prva faza je, naravno, odmor. Više ne moraš nigde da žuriš. Ispitne rokove počinješ da posmatraš prilično fleksibilno, jer više nema nedeljnih predavanja koja te podsećaju da treba da učiš. Došlo je vreme da radiš sve one stvari koje dugo nisi mogla, zbog brojnih obaveza na fakultetu. Zaslužila si odmor, samo pazi da ne potraje predugo i pretvori se u lenčarenje.

OTKRIVANJE

Dok se odmaraš i baviš zapostavljenim obavezama, možeš pronaći stvari koje si i zaboravila da voliš, ali i otkriti da neke stvari više nisu u skladu sa tobom. Iskoristi ovo vreme da zaviriš u sebe. Eksperimentiši sa nepoznatim, ali se nemoj plašiti ni da napustiš poznato, samo zato što misliš da nešto moraš da radiš ili voliš. Ako se dosad nisi osećala najsrećnije, postavi temelje da ostatak života provedeš što bolje.

PUTOVANJE

Nema bržeg upoznavanja sebe (i drugih) od putovanja. Nepredvidive situacije izmame suštinu svakog od nas i nateraju te da brzo reaguješ. Konačno imaš vremena, a raspored ti više ne čine kolokvijumi i rokovi za predaju seminarskih radova. Od tvojih preferencija zavisi da li ćeš upoznati bolje svoju zemlju, svratiti do susedne ili špartati po nekoj dalekoj. Nebo je granica. Ako imaš dovoljno para.

POSAO

Ako, pak, nemaš novca, pravo je vreme da potražiš posao. Imaš dovoljno godina da sama plaćaš svoje troškove. Studentske zadruge nude različite sezonske poslove, a ako ti je ostalo još samo par ispita, počni da se prijavljuješ na konkurse u okviru svoje delatnosti. Možeš naći i praksu, ali vodi računa da se ne prijavljuješ u nekoj firmi koja svaka tri meseca raspisuje isti konkurs – oni ne žele novog radnika, već besplatnu radnu snagu.

UČENJE

Naravno, trebalo bi i da učiš i završiš taj fakultet, kad si već stigala tako blizu kraja. Prebroj ispite, napravi strategiju za polaganje i odaberi nagradu koja će te stimulisati da sprovedeš svoje planove u delo. Pažljivo organizuj svoje vreme i pametno presloži prioritete (da, učenje treba da bude na prvom mestu). Duboko udahni, pripremi markere, knigu u ruke i počni!

Ove godine letujemo u… ~ #mojimalisvetovi #leto #praksa #unicreditbank

A post shared by Miljana (@mojimalisvetovi) on

Kako ti provodiš svoje apsolventske godine? Ili, kako si ih provela? Piši mi u komentaru!

Advertisements

8 thoughts on “Apsolvent sam – šta sad?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s