25 stvari koje sam naučila za 25 godina

Četvrt veka. Čoveče. Kad pre?! Kada sam u osnovnoj školi bajala da vidim za koga ću se udati i koji ću auto imati, te dvadesete godine su delovale tako daleko. Jednako daleko sada deluje to detinjstvo.

Pisala sam i brisala, sve dok tekst nisam svela na savete koje bih uputila baš toj mlađoj sebi. Pošto je to nemoguće (čak i da jeste, verovatno ih ne bih poslušala), ovo je mala zbirka stvari koje sam naučila na teži način. Nadam se da će vam barem jedna pomoći da preskočite grešku.

 1. Ne čuvaj stvari za specijalne prilike. Ko zna kada će specijalna prilika naići. Možda nikad. Uživaj u stvarima koje imaš.
 2. Ne moraš da se svetiš – karma će sve to vratiti. Najčešće sa kamatom.
 3. Ljudi ne reaguju na tebe, već na ono što imaju u sebi. Ne shvataj lično njihove unutrašnje frustracije. Samo se udalji i okruži onima koji cvetaju.
 4. Stavi sebe na prvo mesto. Ne pristaj na ono što osećaš da nije u skladu sa tvojim stavovima ili te ne poštuje.
 5. Eksperimentiši. Život je previše kratak da svakog dana išao istim putem, jeo iste stvari, slušao istu muziku. Dok ne probaš nešto, ne možeš znati da li ti se dopada.

  25 stvari koje sam naucila za 25 godina - moji mali svetovi
  Dobila sam ovu bombonjeru od prijateljice iz Rusije. Moj prvi impuls je bio da je sačuvam dva meseca i otvorim za rođendan. (potpisujem i fotografiju)
 6. Ne žali pare na i za putovanje/u. Svako putovanje te uči brže od knjige i dublje od dokumentaraca. Uči te o ogromnom svetu, ali i o tvojoj unutrašnjosti. Zavisi samo koliko želiš da učiš.
 7. Sve je bolje kad je nedelja prvi dan. Subotu iskoristi za opuštanje i restartovanje. Tako već narednog dana možeš da započneš novu nedelju, i to na način na koji želiš. Napuni baterije i posveti se sebi. Proveren recept da ne mrziš ponedeljak, jer više nije prvi dan nedelje.
 8. Izgledaj savršeno kada se vidite poslednji put. Čisto da vidi bez čega ostaje. I ne okreći se.
 9. Ne očekuj ništa. Očekivanja umanjuju svaki doživljaj, zato što dovode do razočarenja. Što manje očekuješ, više ćeš se obradovati.
 10. Sve košta/ništa nije besplatno. Ekonomisti bi rekli nema besplatnog ručka, a ja dodajem – nijedna usluga, nijedan gratis proizvod nije stvarno besplatan. Sve što dobijaš, daje ti se sa jednostavnom svrhom – da kupi tvoju naklonost.
 11. Vreme je najdragocenija stvar koju imaš. Ne poklanjaj ga svakome. Pažljivo planiraj svoje dane, jer ih nikada nećeš dobiti natrag.
 12. Ne stidi se da budeš ono što jesi i radiš ono što želiš. Ako si uspeo da otkriješ sebe, prigrli to otkriće. Nazdravi svojoj posebnosti i uživaj u njoj.
 13. Ne veruj slatkorečivim ljudima. Što su reči slađe, to su prave misli crnje.
 14. Nauči da uživaš sa sobom. Tek kada upoznaš blagodeti samoće, moći ćeš da budeš dobro društvo.
 15. Nekad je dovoljno da samo ti znaš da si u pravu. Onaj ko greši će nastaviti da se ponaša na isti način, pa će svi videti da si ti bio u pravu. No, tada će ti već biti svejedno.

  bombonjera - moji mali svetovi
  No, ipak sam je otvorila ranije i zasladila neke obične dane. Od tada ne čuvam ništa za specijalne prilike. (potpisujem i fotografiju)
 16. U prijateljstvu nema jurenja bilansa i jednakosti. Ako želiš da vidiš nekoga, pozovi ga. Nemoj kalkulisati ko je koga poslednji zvao i koliko puta.
 17. Imaj strpljenja. Nestrpljivost može pokvariti nešto sjajno, nešto čemu je samo potrebno malo vremena da bi se razgranalo. Uživaj u putovanju ka cilju.
 18. Ćuti i slušaj. Što više o sebi prećutiš, manje će priča o tebi kružiti. Što više slušaš, učinićeš da se tvoj sagovornik oseti važno.
 19. Osmeh omekšava ljude i donosi ono što želiš. Osmeh + ljubaznost = potvrdan odgovor.
 20. Mudar je onaj ko od svakoga nešto nauči. (jevrejska poslovica) Svako je u našem životu sa (barem) jednim ciljem i svako je tu da nas nešto nauči. Nekad će to biti nešto lepo, nekad manje lepo, ali lekcija će uvek biti tu. Pitanje je samo da li ćemo mi biti spremni za nju.
 21. Ne kaj se – sve se dešava sa razlogom. Možda razlog nećeš odmah prepoznati, ali jednog dana će ti sve biti jasno.
 22. Slušaj intuiciju. Koliko god da je neobjašnjivo njeno dejstvo, velika je šansa da ćeš se kajati ako ne uradiš onako kako intuicija šapuće. Osluškuj i slušaj sebe.
 23. Ne bori se u tuđim bitkama. Stisni zube i seti se da možeš da budeš samo savetnik.
 24. Posmatraj (sebe) sa strane. Uoči kakva si u odnosu sa drugima i budi što objektivnija. Može ti pomoći da nađeš bolje rešenje za konflikte.
 25. Na kraju dana, ostaješ sam (sa sobom). Potrudi se da budeš u prijatnom društvu.
Advertisements

7 thoughts on “25 stvari koje sam naučila za 25 godina

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s