Zaviri… u Muzej Vuka i Dositeja

Vreme je za novu temu u rubrici Zaviri. Nepoznata vam je srž ovog projekta? Svakog meseca ću sa blogokoleginicama preporučivati zanimljiva, skrivena i inspirativna mesta u najvećim gradovima Srbije. Rotiramo se u smišljanju tema i sjajni smo turistički vodiči.

Došao je red na moju temu. Nisam dugo razmišljala – kako se bliži Noć muzeja, odabrala sam da upravo muzej bude fokus meseca aprila. Da pripremimo naše čitaoce za ovu manifestaciju, ali da se pripremimo i same. Evo preporuka mojih saradnica, a onda ću vam obrazložiti svoj izbor.

Čudi vas što nema Novog Sada? Objašnjenje je na kraju teksta.

Stigosmo do težeg dela – odabrati muzej. U poslednjih par godina, postala sam vrsni obožavalac umetnosti. Samim tim su, naravno, muzeji i galerije, kao i pozorišta, postali moje druge kuće. Posle dužeg razmišljanja, rešila sam da vam preporučim muzej koji me je potpuno iznenadio i oduševio u prvoj poseti. Predstavljam vam Muzej Vuka i Dositeja.

2016-05 Muzej Vuka i Dositeja (1)
Ulaz u Muzej Vuka i Dositeja. (potpisujem i fotografiju)

Muzej Vuka i Dositeja je smešten u najstariju sačuvanu stambenu zgradu u Beogradu, zdanje koje je zaštićeno kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za našu zemlju. Potpuno prigodno – Dositej Obradović je ovde osnovao Veliku školu, prvu višu prosvetnu ustanovu u Srbiji, koja će se kasnije razviti u univerzitet. Arhitektonski, ovo je klasičan primer tipične balkanske kuće. Laički – vratiće vas 200 godina u prošlost.

Još uvek ne shvatam kako su oni koji stoje iza ovog muzeja uspeli da moderan dizajn potpuno sjedine sa dva veka starim predmetima, a da nigde nema ni najmanjeg procepa.  Retki predmeti Dositeja i znatno brojnija Vukova zbirka savršeno se uklapaju u enterijer jarkih boja. Ovaj neočekivan spoj je upravo dobitna kombinacija koja će učiniti da se na ovom mestu sjajno osećate. Ubediće vas, takođe, da muzeji nisu dosadna mesta, već da postaju sve savremeniji.

Cena ulaznice je za odrasle 200 RSD i 100 RSD za učenike i studente. Određene grupe mogu ući besplatno (deca predškolskog uzrasta, osobe sa invaliditetom, kao i studenti i učenici određenih fakulteta i škola), dok je nedeljom besplatan ulaz za sve. Zanimljivo je da se sa kupljenom ulaznicom u roku od 2 dana mogu obići i preostala dva objekta koja spadaju u Narodni muzej u Beogradu; sam Narodni muzej i Galerija fresaka.

Zavirite u Muzej Vuka i Dositeja i zaljubite se u njega.

2016-05 Muzej Vuka i Dositeja (3)
Jedan jedini, Dositej. (potpisujem i fotografiju)

Preporučeno mesto: Muzej Vuka i Dositeja

Adresa: Gospodar Jevremova 21 (Beograd)

**KONKURS**
Drage devojke, ako živite u Novom Sadu i imate svoj blog, možete biti deo projekta ZAVIRI! Nas tri, iz tri različita grada pišemo o njihovim kutcima koje vredi posetiti. Ukoliko želite da nam se pridružite, pošaljite link do vašeg bloga, kako bismo se upoznale sa vašim radom. Možete dodati i nešto o tome zašto bi baš vas trebalo da izaberemo!
 
MEJL :  projekat.zaviri@gmail.com
 
Ne dozvolite da buduća prestonica kulture ostane bez predstavnika u projektu Zaviri!
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s