Studentski vremeplov

Kada biste imali vremeplov, u koji period biste se vratili? Svratili biste u Stari Egipat ili viktorijansku Englesku? Ja vas vodim u pedesete godine prošlog veka; u Beograd, i to do Ekonomskog fakulteta.

PRE 60 GODINA…

Začujem zvižduke dok se oblačim. Da li je to naša pesma… Jeste! Provirim kroz prozor. Sestra mi maše – vreme je za ručak. Svaka soba ima svoju pesmu; kada ti je potreban neko i ne želiš da se penješ, samo pevaš ili zviždiš pesmu te sobe. U Studentskom gradu postojala su dva bloka od četiri sprata, muški i ženski, prepuni soba koje su sve bile jedna nalik na drugu – tri metalna vojnička kreveta i siva vojnička ćebad, lavor pomoću kojeg smo se kupali preko nedelje (tuševe smo mogli da koristimo samo jednom nedeljno). Zimi smo dobijali sanduk drva za nedelju dana, a sanduk uglja za dva, pa smo se nekako grejali. Zato smo danonoćno smo bili u čitaonici – tamo je uvek bilo toplo. U menzi imamo samo jedan obrok dnevno i kupujemo bonove. Snalazimo se za ostale. Od fakulteta dobijamo mast, kačkavalj i puter koji posle miriše u svim sobama, i čitaonici, i gde god kročiš. Nekada skupimo pare i kupimo šljive. Petnaest šljiva bude večera za nas petoro.

90
izvor: google

Posle ručka hvatamo autobus i idemo na predavanja. Mesečna karta za gradski prevoz važi nam samo za relaciju Novi Beograd-Beograd. Ako hoćemo da gledamo film u Zemunu, idemo peške – jedva smo skupili pare za bioskopsku kartu. Češće smo odlazili u pozorište, zato što smo plaćali samo 10% od cene karte. Stižemo do Ekonomskog fakulteta. Posle završene srednje ekonomske škole, to je bio jedini fakultet koji smo mogli da upišemo. Nije bilo nikakvog prijemnog – podneseš neophodnu dokumentaciju i postaneš jedan od sedamsto upisanih kandidata. Posle rata nije bilo kadra; profesori su nam bili savetnici u Vladi stare Jugoslavije, stavljali su ih na vešala i skidali ih sa istih, a nama su predavanja držale kolege starije tek koju godinu od nas. Postojala su tri smera: profesorski, industrijski i bankarski; ispite smo polagali u tri roka, januarskom, junskom i septembarskom. Pravili smo karte od kutija cigareta i gledali u njih, tražeći odgovor da li ćemo položiti ispit ili ne. Polagali smo i padali, završavali fakultet i brzo nalazili posao.

… I DANAS

Sedim na predavanju i neprestano na sajtu fakulteta proveravam da li su izašli rezultati kolokvijuma. Nisu. Zaključam telefon, sačekam par minuta, pa ponovo pokušam. Još uvek ništa. Naravno, čim ponovo isključim pristup internetu u pokušaju da sačuvam bateriju, rezultati se pojavljuju. Ponovo ga uključujem, listam sve do svog broja indeksa… Položila sam. Sada bih mogla da se koncentrišem na predavanje, ali se isto upravo završava. Na pauzi koleginice i ja pokušavamo da pronađemo veče koje svima odgovara za odlazak u bioskop. Sa jednom dogovaram i odlazak u pozorište. Predavanja se nastavljaju i mi narednih četrdesetak minuta hvatamo beleške. Po završetku časa koleginice svraćaju do obližnje kopirnice po skripte, prethodne rokove, beleške… Mahnem im i požurim na autobus.

Sedamdesetpetica kreće, kao i muzika iz slušalica koje odmaraju u mojim ušima. Gotovo mehanički predajem kartu kontroloru i uzimam je iz njegove ruke, pa se vraćam posmatranju putnika. Izlazim na svojoj stanici, koračam do svog bloka Studenjaka i penjem se na poslednji, sedmi sprat. Ulazim u sobu i uključujem kompjuter, a onda se bacam na krevet i odmaram dok čekam da se pokrene. Pogled mi luta po šarenoj sobi, fotografijama i porukicama, knjigama i parfemima. Stomak mi zakrči. Pokušavam da se prisetim da li sam uplatila večere na karticu, i shvatam da jesam. Pogledam na sat – imam i vremena. Zvoni telefon. Pružam ruku i javljam se.

– Hej, hoćeš na večeru?

– Hoću.

MonopolList, br. 90, str. 30

Advertisements

4 thoughts on “Studentski vremeplov

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s